2010. március 12., péntek

Mézes zserbó

Nagyon finom süti. Amikor sült, egy kicsit a karácsony hangulatát idézte fel a méz és a fahéj illata.


Hozzávalók:

A tésztához:

120 g méz, 100 g margarin, 1/2 dl tej, 2 tojás, 160 g kristálycukor, 1/2 citrom leve, 600 g finomliszt, 1 kk. szódabikarbóna, 10 g vaníliás cukor, 1 kk. fahéj, egy csipet só

A krémhez:

1 cs. vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 200 g porcukor, 200 g margarin, 20 g vaníliás cukor, 1/2 dl citromlé, kevés rumaroma


A mázhoz:

200 g sárgabarack lekvár,
100 g tortabevonó étcsoki

Elkészítés:

A mézet a margarinnal és a tejjel felforrósítjuk mikróban. A tojásokat kikeverjük a kristálycukorral és a citromlével, majd gyors mozdulatokkal a mézes keverékhez adjuk.

A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a sóval. A tojásos-mézes keverékhez adjuk, fakanállal alaposan összekeverjük (egyenlőre elég ragacsos lesz) és a keverőtálban hagyva fél órára betesszük hűtőbe.
180 fokra előmelegítjük a sütőt. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 4 rudat formálunk belőle. Liszttel beszórt, két sütőpapír között egyenként kinyújtjuk kb. 25x35 cm méretűre. A tésztalapot sütőpapírostul beemeljük a tepsibe, a felső papírlapot eltávolítjuk. A tésztát kb. 8 perci alatt világosra sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni.

A krémhez sűrű péppé főzzük a pudingport a tejjel, tetejére szitálunk 1 ek. porcukrot, hogy meg ne bőrösödjön, majd hagyjuk kihűlni. Habosra keverjük a margarint a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral. A pudinghoz keverjük a citromlét és a rumaromát, majd kanalanként a margarinos krémet.

A lekvárt felforrósítjuk. A legsimább lapot félretesszük. Az első-alsó lapot tepsibe fektetjük, megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a lekvár felével, a tetejére illesztjük a harmadik lapot, megkenjük a maradék krémmel és betakarjuk a félretett lappal.

Egyenletesen megkenjük a maradék forró lekvárral, 20 percig szikkasztjuk. A csokoládét apróra tördeljük, vízfürdőben felolvasztjuk, a süti tetejére öntjük, egyenletesen elkenjük, hagyjuk megdermedni.
Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt hosszú pengéjű késsel négyzetekre, majd azok átlója mentén háromszögekre vágjuk.
Minél tovább áll, annál puhább lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése