2010. február 2., kedd

Sokmagvas kenyér

Megint egy hibernált kenyér ötös fonással megformázva.

Ezt a receptet is Limaránál találtam. Már elég régen kinéztem, de most eljött végre az idő, hogy ki is próbáljam. Nála "Sokmagvas rozsos kenyér" néven szerepel: Sokmagvas rozsos kenyér

Néhány dolgot változtattam rajta és ez a kenyér is hibernálásos módszerrel készült. Ide most azt írom le, ahogy én készítettem:

Hozzávalók:
- 2,5 dl víz
- 2 ek. joghurt
- 20 dkg öregtészta
- 2 ek. olaj
- 2 tk. só
- csipet aszkorbinsav
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkönyliszt
- 30 dkg sima liszt
- 10 dkg rétes liszt + 1 tk. sikér
- 1 tk. barnacukor
- 1,2 dkg élesztő
- 1-1 ek. szezámmag, lenmagpehely, zabkorpa, zabpehely

A magok és a pelyhek kivételével az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe pakoltam, majd elindítottam a dagasztást, de vigyáztam arra, hogy a hozzávalók hidegek legyenek. A kenyérsütő tetejét végig nyitva hagytam, nehogy megmelegedjen a tészta. Az utolsó 5 percben tettem csak hozzá a magokat. Mikor leállt a dagasztás, kelesztőtálba tettem, de nem tettem rá a tál tetejét, csak úgy szabadon hagytam és 30 perc múlva kicsit átgyúrtam a tésztát. Hagytam még 30 percig kelni, majd egy új formázási módszert próbáltam ki. Enyhén lisztezett felületre borítottam és 5 egyforma darabba vágtam (mérleggel mértem). A darabokat egyenként kilapogattam nyújtófa segítségével, a szélüket mindkét oldalról visszahajtottam, majd feltekertem, de vigyáztam arra, hogy minden tekerésnél jól lenyomkodjam. Mikor mind az öt készen volt, csak ezután sodortam őket kb. 2-2,5 cm vastag hurkákká. Utána megfontam ötös fonással, jól körbeliszteztem, sütőzacsiba tettem és így sütőzacsistól együtt ment a tészta a széthúzható kenyérformába. A kenyérformát betettem éjszakára a hűtőbe. Reggel kivettem a hűtőből és hideg sütőbe tettem, így a tészta a sütővel együtt szép lassan, egyenletesen melegedett át. 200 fokra állítottam a sütőt és kb. 50 percig sütöttem a kenyeret.
ropogós héj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése