2010. február 3., szerda

Pizza

Ez az egyik kedvenc tésztájú pizzánk.

Ennél a pizzánál a frizza tésztáját változtattam meg egy kicsit. Frizza recije itt: Frizza

Pizzatészta:

Hozzávalók 2 gáztepsihez:
70 dkg liszt (50 dkg sima liszt + 20 dkg rétes liszt), ízlés szerint oregánó
2 tojás
4,5 dl tej
4,5 evőkanál olaj
4 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só

Minden hozzávalót kenyérsütőgépbe tettem. Kb. 30 perc alatt sima tésztává dolgozta a hozzávalókat, majd kelesztőtálban megkelesztettem. Amikor megkelt, megfeleztem a tésztát, egyenként tepsi méretűre nyújtottam, megszúrkáltam a tetejüket villával és előmelegített sütőben félig megsütöttem (a teteje kezdett színt kapni).

Közben előkészítettem a többi hozzávalót. Amikor félig megsült a tészta, kivettem a sütőből és megkentem ketchuppal. Erre jöttek a fűszerek, nálam kakukkfű, bazsalikom és kevés majoranna. Utána felvágottal sűrűn kiraktam, ismét ketchup következett, majd mégegyszer fűszereztem és a tetejét jó vastagon megszórtam reszelt sajttal.


2 megjegyzés:

  1. 3 dl víz
    3 evőkanál extra szűz oliva olaj
    50 dkg liszt
    15 g élesztő
    15 g só
    1 kk. cukor

    Ezt a pizza tésztát próbáld ki! Nápolyi recept!
    És nem kell elősütni a pizza-t, hanem kinyújtod tepsi méretűre, utána paradicsomszószt tegyél rá, oregánót és mozzarella sajtot ebben a sorrendben! Itt már meg is kaptad a zöld, fehér, piros színkombinációt ami ugye az olasz zászló színe és a Margherita pizza-t ami Margherita királynőről kapta a nevét mert ő "fejlesztette" ezt ki! Eredetileg zsírban sütötték ki a pizza-t és csak paradicsomszósz és oregánó ment rá! És ekkor jött Umberto király és Margherita királynő Nápolyba segíteni a betegeken és az éhezőkön! És ezek után jöhetnek a feltétek! Majd előmelegített sütőben a legmagasabb fokozaton kell megsütni! Az alját kell nézni a pizza-nak! Ha kezd barnulni akkor van kész a pizza! 300 fokon kb. 17-20 perc! Próbáld ki, nagyon jó! Remélem nem kioktatásnak veszed a hozzászólásomat! :)
    Köszönöm a receptjeid! ;)

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Köszi a receptet. A hétvégén ki is fogom próbálni. Örülök, hogy tetszenek a receptek és hogy nézegeted a blogomat :)
    Üdv:: Mónika

    VálaszTörlés