2009. december 23., szerda

Beigli

Finom és szép beigli!

Ez a recept andi1976 oldaláról való: Bejgli

A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz.

A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg-nak kell lennie, mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.

A tészta hozzávalói (6 db bejglihez):
90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12,5 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2,5 dkg élesztő, 1 dkg só, 2 db tojássárgája

1 dl hideg tejszín és kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben. A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod, akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!

Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie.

A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.

Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát.

Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni!

A titkok: A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli, akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen, de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva, akkor túlkel.

Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen!
Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!

Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.

Mák vagy dió töltelék (6 db bejglihez):
85 dkg mák vagy dió, 50 dkg kristálycukor, 15 dkg zsemlemorzsa
mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
0,5 liter víz

A vizet a cukorral jól fel kell forralni és utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókat. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

Gesztenyés töltelékkel: 1 bejglihez egy 25 dkg-os gesztenyemasszát kell számolni, amit lazítani kell egy kis rummal vagy rumaromával annyira, hogy ne legyen túlzottan lágy! Ízesíteni vaníliás cukorral és aki szereti esetleg reszelt narancshéjjal is lehet.

Én csak diós beiglit készítettem, most valahogy senkinek sem kellett a mákos. Teljesen a fenti recept leírását követtem és ilyen gyönyörű mintás lett a beigli. Annyi eltérés azonban volt, hogy a diós töltelékből kihagytam az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat és az őrölt szegfűszeget. Nálunk ez a fűszerezés nem annyira megy.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése