2009. november 15., vasárnap

Félbarna kenyér

Jelenleg ez a mi mindennapi kenyerünk!

Az alapötlet Limarától származik, nála "Tk. gépi kenyér" néven szerepel: Tk. gépi kenyér

Ezen változtattam egy kicsit. A liszteket megvariáltam és kenyérsütőgép helyett jénaiban sütöm villanysütőben.

Ide most azt írom le, ahogy én készítem:

• 1,6 dl víz
• 120 g joghurt
• 1 tk. só
• 1 ek. olaj
• csipet aszkorbinsav
• 1 ek. burgonyapehely
• 13-15 dkg
öregtészta
• 24 dkg sima liszt
• 10 dkg rétes liszt
• 10 dkg teljes kiőrlésű liszt + 1 tk. sikér
• 1 tk. cukor
• 1,2 dkg élesztő

Ezeket a hozzávalókat kenyérsütőgépbe pakolom és hagyom, hogy jól összedolgozza, kb. 20 perc alatt. Utána kelesztőtálba teszem a tésztát, de előtte átgyúrom kicsit, majd 15-20 perc múlva ismét átgyúrom és utána addig hagyom a kelesztőtálban, míg fel nem löki a tetejét.

Ekkor megformázom és sütőpapírral bélelt jénaiba teszem. Hagyom, hogy jól megkeljen. Ekkor langyos vízzel átkenem a kenyeret és a jénai tetejét is megvizezem, majd megy az előmelegített sütőbe és kb. 50 perc alatt készre sütöm.

Ha megsült, akkor leveszem a jénai tetejét, hideg vízzel átkenem a kenyeret és hallgatom, ahogy cserepesedik.

3 megjegyzés:

  1. szia,a fehér kenyeredet sütöm de sajnos a jénaimnak nincs teteje amúgy mindent úgyanúgy csinálok.valószinüleg rossz lehet a sütöm mert a teteje nem lesz ilyen mint neked.van valami ötleted ?

    VálaszTörlés
  2. szia,a fehér kenyeredet sütöm de sajnos a jénaimnak nincs teteje amúgy mindent úgyanúgy csinálok.valószinüleg rossz lehet a sütöm mert a teteje nem lesz ilyen mint neked.van valami ötleted ?

    VálaszTörlés
  3. Szia! A kenyér teteje azért lett ilyen cserepes, mert jénaival volt lefedve és amikor megsült le kell venni a jénai tetejét és hideg vízzel megcsapkodni. Ettől lesz ilyen cserepes. Ha nincs jénai tetőd, akkor érdemes kipróbálni sütőzacskóban sütni a kenyeret. Olyan receptem is van fent az oldalon.

    VálaszTörlés