Hozzávalók:
14 dkg tej
12,5 dkg tejszín
1 kisebb tojás
6 dkg cukor
1 ek. burgonyapehely
csipet aszkorbinsav
csipet só
30 dkg finom liszt
15 dkg BL 80 liszt
2 dkg élesztő
Szokásos módon a gépre bíztam a dagasztást, majd kelesztőtálban kelesztettem 45-50 percig.
A tölteléket csak ekkor készítettem el, mivel sütőpor is van benne, nem akartam, hogy hamarabb beinduljon.
Töltelék:
15 dkg darált mák
15 dkg finom liszt
15 dkg porcukor
8 dkg olv. vaj
1 dl tej
0,5 dl friss narancslé (vagy tej)
1 narancs (citrom) reszelt héja
2 tk. sütőpor
csipet fahéj
A hozzávalókat összekevertem egy tálban.
A megkelt tésztát kiborítottam, majd 16 egyforma darabba osztottam. Én szeretem, ha tényleg egyformák, ezért pontosan megmértem őket. A tésztákat kis gombócokká igazítottam. Egyesével kör alakúra húzkodtam őket, kb. 2-3 mm vastagra, majd a közepükre tettem egy-egy kanál tölteléket. A töltelék felett óvatosan összehúztam, majd össze is csíptem a tésztát, igyekeztem jól lezárni.
A nagy méretű doboz formát kibéleltem sütőpapírral, majd az aljába tettem 8 gombócot egymástól kicsit elcsúsztatva. A második sor gombóc jött a tetejére úgy, hogy ne pont az alatta lévőre kerüljön, hanem az alatta lévő kettő közepére. Egy vastagabb ruhával letakarva kelt egy órán keresztül. Ezután lekentem tojással, majd megszórtam egész mákszemekkel.
170-180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 40 percig. 10-15 perc után a tetejét egy alufólia darabbal leborítottam, különben a villanysütőben nagyon megég. Rácsra téve hagytam kihülni.
Nagyon mutatós volt, minden szeletnél máshol bukkant fel a máktöltelék.
Én annyit változtattam a recepten, hogy mák helyett dió lett a töltelék és a töltelékből kihagytam a narancsot, a narancslevet és a fahéjat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése