2009. november 25., szerda

Napraforgó kenyér

Szép is, finom is! Az íze átmenet a sós kalács és a kenyér között.

Sok blogon olvastam erről a kenyérről, de végül illeskrisz napraforgó kenyerét választottam: Napraforgó kenyér

Hozzávalók:

60 dkg finom liszt, 10 dkg rétes liszt, 3 ek. burgonyapehely, 4 dkg élesztő, 1/2 dl langyos tej, 3,5 dl langyos víz, 1 mokkáskanál sikér, 1 tojás, 1 dl olaj, 1 kk. cukor, 2 kk. só.

Kb. 8 dkg olvasztott vaj, szezámmag, napraforgómag vagy dió.

A tejben csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A kétféle lisztet összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a cukrot és a sót, beleütjük a tojást. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez a sikért, az olajat, a langyos vizet és a felfutott élesztőt. Ezután közepesen kemény kenyértésztát gyúrunk belőle. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától. Bevallom őszintén, én géppel szoktam csinálni, úgy nem olyan fárasztó.....Ezután liszttel meghintjük, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára tesszük és elfelezzük a tésztát. Az egyik fél tésztát félre tesszük, majd később dolgozunk vele. A másik fele tésztát öt egyenlő részre osztjuk, mindegyikből szép zsemle formát gyúrunk. 4 gombócot kinyújtunk egyenként, kb. 22 cm átmérőjű körré és olvasztott vajjal megkenjük őket. Szépen egymásra helyezzük a vajas lapokat. Az ötödik lapot is kinyújtjuk, de ezt egy kicsit nagyobbra és ezzel borítjuk be a vajas tésztakorongokat. Sütőpapírral bélelt, sütőlemezre áttesszük. Csillag alakban bevágjuk a tésztát és a háromszögeket kihajtjuk. Ezek lesznek az alsó szirmok.

Ha minden háromszöget kihajtottunk, akkor középen marad egy szabályos üres kör. Ide fog kerülni a másik adag tésztánk. A másik adag tésztát 6 részre osztjuk, egy gombócot félre teszünk és ugyan úgy járunk el, mint előzőleg, csak itt kisebb köröket nyújtunk, kb. 14 cm-eseket. Nyújtunk-vajazunk és az utolsó lapot szintén nagyobbra nyújtjuk és betakarjuk vele a kisebb tészta korongokat. Óvatosan behelyezzük a kisebb tésztacsomagot a virágunk közepére. Szintén bevágjuk, de arra figyeljünk, hogy a kisebb szirmok, amiket most hajtogatunk, két nagyobb szirom közé essen.....

A megmaradt 1 tésztagombócot a virág közepére tesszük.

Tojássárgájával lekenjük a kenyeret, a közepére aprított diót vagy napraforgó magot szórunk, a szirmokra pedig szezámmagot. 180-200 C-on, kb. 35-45 perc alatt pirosra sütjük.

Én mindent kenyérsütőgépbe tettem és nekem elég volt 3 dl langyos víz.

Egészségnevelési napra készült az iskolába 2009.11.28.

2 megjegyzés: