2010. április 9., péntek

Kalács

Kislány korom óta ez volt a családi kalács. Nem tudom honnan származik, de nagyon finom. Kicsit macerás az elkészítése, de mostanában a technika segítségével megkönnyítettük az elkészítését :)


Az eredetei recept így szól:
1 kg lisztet, 4 dl langyos tejben feloldott 4 dkg élesztőt, 10 dkg porcukrot, 2 tojás sárgáját, ízlés szerinti mazsolát gyengén megsózunk és tálban kemény tésztává dolgozunk ki.
Ha a tészta már leválik a kezünkről, kanalanként 12 dkg olvasztott vajat/margarint dolgozunk még bele, majd a tésztát alul-felül meglisztezzük, letakarjuk és langyos helyen 1 óráig kelni hagyjuk.
Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára tesszük, 8 egyenlő részre vágjuk és ezeket megcsavarjuk.
Zsírral megkent sütőlapra helyezve megkenjük tojás sárgájával és még 30 percig kelni hagyjuk. Sütés előtt még egyszer átkenjük tojás sárgájával és megsütjük.
Kivéve a sütőből, ruhával letakarva hagyjuk kihűlni.


Ahogy mostanában készítjük:

A hozzávalókat kenyérsütőbe tesszük (kivéve az olvasztott margarint), ami kb. 20 perc alatt szép sima tésztává dagasztja. Amikor elindul a dagasztás és kezdi összeállítani a tésztát, akkor apránként hozzáadagoljuk az olvasztott margarint is.

Kelesztőtálban duplájára kelesztjük a tésztát, majd megformázzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kalácsokat, tetejüket megkenjük tojás sárgájával és ismét duplájára kelesztjük.
A tetejét ismét megkenjük tojás sárgájával és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Tetejét megszórhatjuk kristálycukorral vagy dekorcukorral.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése