2009. augusztus 31., hétfő

Dínó torta

Tomika 10 éves :)

Az alapötlet CsillagViki érdeme: Dinoszaurusz-sziget torta

A recept a Macikonyháról való: Dobostorta, csak én stefánia tortának készítettem.

A krém hozzávalói:
• 4 egész tojás
• 20 deka kristálycukor
• 2 tasak vaníliás cukor
• 10 deka keserűcsoki
• 2 ek. holland kakaópor
• 20 deka vaj
• egy kevés rum

Fém habüstbe ütöm fel a tojásokat, hozzáadom a cukrot, a vaníliás cukrot és elkeverem. A csokit megolvasztom (pl. Lindt Excellence 70%). Egy edényben 2 ujjnyi vizet forralok, majd ráteszem a habüstöt és gőz fölött habosra keverem a tojáskrémet. A gőzről levéve beledolgozom az olvasztott csokit, a kakaóport és a rumot, majd teljesen lehűtöm a krémet. Ezután hozzáadom a szobahőmérsékletű vajat és habosra keverem. Még habosabb lesz a krém, ha 2 keverés között fél órára behűtöm és újra kikeverem. A betöltésig hidegre teszem és közben elkészítem a piskótalapokat.
Levágok 7 darab sütőpapírt, majd ezek mindegyikére egy kb. 26 cm-es kört rajzolok. A sütőt hőlégkeverésnél 170°C fokra előmelegítem.

A tészta hozzávalói:
7 laphoz
• 7 tojás
• 1 csipet só
• 7 púpozott evőkanál finomított kristálycukor
• 7 púpozott evőkanál átszitált liszt

A tojásokat a sóval és a cukorral együtt a robotgép keverőtáljába teszem és a legmagasabb fokozatra állítom. Néhány perc alatt egy nagyon világos, sűrű és habos tojáskrémet kapok. Ha ez megvan, minimumra állítom a gépet és apránként hozzászitálom a tojáshoz a lisztet. Amikor teljesen sima és csomómentes lett a massza, megkezdődhet a lapok felkenése. A sütőpapírokat átfordítom, hogy később ne látszon meg a piskótán a ceruza nyoma. Kb. 1 cm vastagságban szép egyenletesen felkenem a masszát a kijelölt körökre.
A kb. 10 perc alatt szép világosra sült piskótakarikákról azonnal lehúzom a papírt, ügyelve rá, hogy ne törjenek el. Amikor megsült és ki is hűlt mind a 7 lap, egyenként ráfektetem mindegyikre a 24 cm-es tortakarika alját és ennek mentén levágom a tészta peremét. A lapok abszolút egyforma méretűek lesznek és a peremük is egyenletes vastagságú lesz, nem vékonyodik el és így a torta oldalát is könnyebb bevonni a krémmel. Kiválasztom a legszebb piskótalapot és egy hosszú pengéjű éles késsel 16 cikkre vágom.

A karamell hozzávalói:
• 15 deka porcukor
• 2 tk. ecet
• 2 tk. vaj
• víz

Egy kisebb teflonozott edénybe szitálom a porcukrot és annyi vizet adok hozzá, amennyivel épphogy simára lehet keverni (kb. 4 evőkanál). Hozzáadom az ecetet és a vajat és közepes lángon folyamatosan kevergetve elkezdem megolvasztani. Amikor elpárolog a víz, kikristályosodik a cukor, aztán lassan-lassan elkezd olvadni és pirulni. Mivel nem magas, hanem csak mérsékelt lángon olvasztom a cukrot, elég hosszadalmas ez a folyamat, talán 10-15 percig is eltart. Amikor borostyánszínű lett a karamell, azonnal leveszem a tűzről és az előkészített piskótára kanalazom. Egy hosszú, vajazott pengéjű késsel felcikkezem a még forró karamellt.

Az időközben kihűlt krémet 6 részre osztom és egyenletesen megkenem vele a piskótalapokat, majd a torta oldalát és a tetejét is bevonom vele. Szárazon megpirított darabolt mandulát nyomkodok az oldalára végül pedig ráfektetem a karamellszeleteket.

A Dínó torta Stefánia torta lett, azaz nem kapott karamellt a tetejére. Rum helyett rumaromát használtam. Az előbb leírt recept kerek torta elkészítését írja le, nekem át kellett variálni szögletesre. Gáztepsiben sütöttem 10 tojásos piskótát (10 tojás, 10 kanál cukor, 10 kanál liszt, csipet szalagáré), a krém kb. másfélszeres adag a fent leírt alapján. A piskótát megtöltöttem a krémmel és kívülről is bevontam vékonyan.

Erre a vékony krémre került a pillecukros bevonat: Pillecukor alapanyag

A dínó figurák is pillecukorból készültek egy kis gyurmázással .




kitört a vulkán :)


7 megjegyzés:

  1. Szia!
    Gratulálok ehhez a csodához!!! Szeretném megkérdezni, hogy avulkánt is pillecukorból készítetted-e, és hogy a dínókat mivel színezted? Válaszodat előre is köszönöm!!!

    Zsuzsa

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik. Igen, a dínók is pillecukorból készültek. Igazából úgy dolgoztam a pillecukorral, mintha gyurma lett volna. Folyékony ételfestékkel színeztem. A Tesco-ban lehet kapni piros, sárga, zöld és kék színűt. A barnát kakaóval színeztem, az igazi szép piros színűt pedig eper ízű Bolero italporral.
    Remélem sikerült segítenem. Mónika

    VálaszTörlés
  3. A vulkánról elfelejtettem írni. A vulkán piskóta és krém. Sütöttem egy vékony piskótát, majd különböző méretű köröket vágtam ki belőle és egymásra tettem (egy karika piskóta, krém, megint piskóta, krém ...) Kívülről pedig különböző színű pillecukorral vontam be. A "vulkán" közepébe pedig beszúrtam egy kis tüzijátékot. Volt nagy meglepetés.
    Egyébként nagyon élveztem ahogy készült. A dínókat napokkal hamarabb elkészítettem, hogy megkeményedjenek és a felhasználásig hűtőben tartottam.

    Mónika

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Köszönöm szépen gyors válaszodat!! Remélem sikerül nekem is összehoznom majd, bár még van időm felkészülni, csak aug. 18-án ünneplünk!!
    Lehet hogy majd még faggatlak,ha nem bánod!
    Mégegyszer köszi, üdv:

    Zsuzsa

    VálaszTörlés
  5. Szia Zsuzsa!

    Szívesen segítek, ha lesz még kérdésed.

    Üdv.: Mónika

    VálaszTörlés
  6. Kedves Mónika!

    Mindent úgy csináltam, ahogy leírtad, de sajnos a gyurmám túl puha!:( Nem tudom szépen formázni, pedig már rengeteg plusz cukrot adtam hozzá...mi lehet a gond?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  7. Szia Móni!

    Én penny-s pillecukrot használtam 2 evőkanál vízzel és az edényt enyhén vajaztam ki. Nekem pont jó keménységű lett. Nem lehet, hogy több vizet tettél hozzá? Ha készen van a "gyurma", be kell tenni a hűtőbe, ott tovább szilárdul és szépen lehet vele dolgozni.
    Remélem mire olvasod a válaszom, már boldogultál vele.

    VálaszTörlés