2010. október 2., szombat

Meggyes vagy almás lepény

Ez a recept Brüklerné, Buday Ella: Így főzünk ma című könyvéből való. A könyvben Almás lepény néven szerepel. A nyáron meggyes lepény, ma pedig almás lepény sült belőle :o)





Elkészítés: 60 dkg lisztet, 30 dkg zsírt, 10 dkg cukrot, 1 tojás sárgáját, kevés langyos tejben feloldott 1 dkg élesztőt és egy pici sót tálban annyi tejföllel gyúrunk össze, hogy rétestészta lágyságú tésztát kapjunk.
Gyúródeszkára téve jól kidolgozzuk, egészen addig, amíg a tészta hólyagossá nem válik. Kicsit pihentetjük. Ezután a tésztát két egyenlő részre osztjuk. Egyik felét elnyújtjuk és egy nagy papírral bélelt gáztepsibe tesszük. A tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, ráterítjük az ízlés szerint megcukrozott, kimagozott meggyet, vagy az ízlés szerint megcukrozott, fahéjjal ízesített, reszelt almát, majd a másik tésztadarabot kinyújtjuk és ráterítjük. Tojással lekenjük a tetejét, kicsit megszurkáljuk és előmelegített sütőben megsütjük. Lehet rácsozni is. Tetejét porcukrozzuk.







2 megjegyzés:

  1. Kedves Mónika!
    Belinkeltelek a blogomon es nagyon orulok, hogy a dedmamam (B.ne Buday Ella) szakacskonyvet használod. Kicsit atdolgoztad a receptet, talan a meggy miatt. En eddig csak almaval probaltam.
    További jó munkát!

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Nagyon örülök a bejegyzésednek. Sokat lapozgatom a dédmamád szakácskönyvét, mindig találok benne "mentő ötletet".

    Mónika

    VálaszTörlés