2009. szeptember 5., szombat

Elmo torta 2009.

Dominik 2 éves :)

Még mindig Elmo!

A recept az nlcafe Sütik-képpel fórumról való, a 17465 hozzászólásba gjutka45 írta be.

Sakktorta

A piskótához:
5 tojás
5 ek. cukor
3 ek .liszt
2 ek. keményítő
1 ek. kakaópor

A hozzávalókból kerek tortaformában kakaós piskótát sütünk, ha kihűlt 3 lapba vágjuk.

A krémhez:
20 gr zselatin
25 dkg tehéntúró
1 dl tej
25 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
5 dl tejszín

A torta alsó lapját tálra helyezzük és meglocsoljuk 2 ek. pálinkával. A másik két lapból kívülről befelé haladva, egymás után a tetejükre fektetve hegyes késsel 4 különböző (20-16-12-8 cm) átmérőjű tányért/fedőt körbevágunk, végül egy 4 cm átmérőjű pogácsa szaggatót. Tehát 2x5 db 2 cm széles tésztagyűrűt készítünk. A krémhez a zselatint beáztatjuk 1 dl hideg vízbe. A túrót szitán áttörjük, majd hozzáadjuk a tejet és összeturmixoljuk. A mascarponét habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, apránként beledolgozzuk a túrókrémet.

A zselatint felolvasztjuk, simára eldolgozzuk 1 és még 1 merőkanál túrókrémmel, majd a krém egészéhez adjuk és kihűtjük. Amikor sűrűsödni kezd, óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, aztán sima csőrős habzsákba szedjük. Kívülről befelé az első, harmadik és ötödik gyűrűt eredeti helyére, a tortalap tetejére fektetjük, a köztük lévő árkot vastagon telenyomjuk-kitöltjük krémmel. Ezután váltunk, azaz a második és negyedik gyűrűt, valamint a középső kis tésztakorongot tesszük a helyére és közüket kitöltjük krémmel.

Ezután a műveletet a harmadik tésztalappal is megismételjük, tehát 4 rétegben váltakozik egymással a tészta és a krém, így szeleteléskor sakktáblaszerű lesz a metszetük.

A maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát, majd behűtjük. Tetejére díszítőkorongot teszünk és vastagon megszórjuk kakaóporral.

Az Elmo torta elkészítésénél ez a torta adta az alapötletet. A pálinka természetesen kimaradt. Az előbb leírt recept kerek torta elkészítését írja le, nekem át kellett variálni szögletesre. Gáztepsiben sütöttem 10 tojásos piskótát (10 tojás, 10 kanál cukor, 10 kanál liszt, csipet szalagáré), a krém kb. másfélszeres adag a fent leírt alapján. A piskótát megtöltöttem a krémmel és kívülről is bevontam vékonyan.

Erre a vékony krémre került a pillecukros bevonat: Pillecukor alapanyag

Az Elmo figura is pillecukorból készült eper ízű bolero italpor segítségével.

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Pontosan hogy töltötted a piskótába a krémet?Mennyire édes?
    Köszi Beatrix

    VálaszTörlés
  2. Kedves Beatrix!

    Sütöttem egy gáztepsi méretű nagyon vékony piskótát és 2 vastagabb piskótát. A nagyon vékony piskóta lett az alap (ez látszik a képen is). Ezt a vékony piskótát nagyon vékonyan megkentem krémmel. Utána a két vastagabb piskótát csíkokra vágtam hosszában és úgy töltöttem, hogy egy sor piskótacsík, egy sor krém, egy sor piskótacsík, egy sor krém. A következő sorban éppen fordítva, a piskótacsíkra krém került, a krémre piskótacsík és így tovább. Így lett sakktáblamintás a süti.
    Remélem tudtam segíteni.
    Üdv.: Mónika

    VálaszTörlés