2021. január 31., vasárnap

Túrós lepény

 Ez a recept Limarától származik.


 Hozzávalók, ahogy én készítettem:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 tk. só
  • 1 ek. porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2-3 ek. tejföl
  • 1,5 dkg élesztő
Kimérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a porcukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt is. A vajat kis kockákra vágva adjuk hozzá és elmorzsoljuk a liszttel. Ezután a közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást és tesszük a tejfölt. Egy közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk és félretesszük míg elkészítjük a tölteléket.

Töltelék:
  • 1,5 kg túró
  • 20 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 vaníliás cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 2 ek. búzadara
  • 1 dl tejföl
  • 4 tojásfehérje
 A tojásfehérje kivételével az összes hozzávalót alaposan elkeverjük. A fehérjéből kemény habot verünk és a túrókrémhez keverjük.

A sütőt 160 fokos légkeverésre állítjuk.

A tésztát kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe (35x40 cm) tesszük. Óvatosan a tésztára öntjük a tölteléket és elsimítjuk. 45 percre az előmelegített sütőbe tesszük. Amíg sül elkészítjük a mázat, amivel majd megkenjük.

tetejére:
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek. porcukor
  • 3 ek. tejföl
A hozzávalókat kikeverjük és harminc perc sütés után a túró tetejére kenjük. A sütőt átállítjuk a légkeveréses grillre és a tepsit további 15-20 percre visszatoljuk. Akkor jó, ha a teteje szép aranyszínű hólyagosra sül.
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése