2024. április 14., vasárnap

Macaron diólisztből francia módszerrel (DIÓron - zserbó ízű)

 

Az alapokat Bebe videója adta, mely az alábbi linkre kattintva megnézhető: Diós makaron
 
Hozzávalók:
  • 60 g tojásfehérje (szobahőmérsékletű)
  • 60 g kristálycukor
  • 85 g darált dió
  • 85 g porcukor
Elkészítés:
  • a diót daráljuk le diódarálón
  • a darált diót összekeverjük a porcukorral és kávédarálón átdaráljuk
  • az átdarált diós porcukrot szitáljuk át
  • a dió előkészítése közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük úgy, hogy a kristálycukrot 3 részletben adjuk hozzá (kb. 2 percenként)
  • a kemény habot kanalanként adjuk hozzá a porcukros dióhoz
  • addig kavarjuk, amíg sűrűn folyó tésztát kapunk (lávaszerű)
  • a habot 9 mm-es átmérőjű habcsővel ellátott habzsákba töltjük és kb. 3 cm-es köröket nyomunk a sütőpapírra
  • a kinyomott habot 30-40 percig hagyjuk pihenni (nálam 40 perc volt), ezalatt felmelegítjük a sütőt 
  • megsütjük a macaronokat (nekem 135-140 fokon alul-felül sütésen kb. 20 perc, alsó rácson)  
 
Töltelék:
 
Narancsos fehércsoki ganache:
  • 100 g fehércsoki
  • 50 g (0,5 dl) tejszín 
  • fél narancs reszelt héja
  • fél tk. margarin 
Elkészítés:
  • a tejszínt a reszelt narancs héjjal egy teflonban felforraljuk
  • a csokit és a margarint leöntjük a forró tejszínnel, hagyjuk kicsit olvadni
  • botmixerrel jól összekeverjük
  • a krémet egy műanyag tányérba öntjük, lefedjük folpackkal és hűtőbe tesszük legalább 4-5 órára
A macaronok betöltésekor elkészítünk még egy kis plusz tölteléket:
Diós töltelék:
  • 2,5 dkg darált dió
  • 1 ek. kristálycukor
  • 2 ek. víz
  • 2-3 csepp rumaroma
Elkészítés:
  • a vizet a kristálycukorral felforraljuk (cukorszirupot készítünk), majd belecseppentünk 2-3 csepp rumaromát
  • a darált diót összekeverjük a cukorsziruppal
 
Végül a krémet habzsákba töltjük és betöltjük a macaronokat úgy, hogy a krémet körkörösen tesszük a macaronra és a közepébe a diós töltelékből egy kis halmot.

A macaronokat betöltés után oldalukra állítva dobozba tesszük, ráhelyezzük a doboz tetőt és hűtőbe tesszük pihenni. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése