Először is el kellett készíteni a formát. Én ásványvizes flakont vágtam hosszában ketté, az alját levágtam és egymással szembe fordítottam. Ezt öntöttem ki gipsszel. A kész gipszformát bevontam alufóliával és sütőpapírral. Erre került a grillázs - a malacka természetesen ÜREGES!!
A grillázshoz 35 dkg finom kristályszemcséjű kristálycukrot felolvasztottam és beletettem kb. 17 dkg durvára darált diót, pár percig kavargattam és hozzátettem egy kis ecetet, állítólag ettől sokáig alakítható és formázható. Két sütőpapír közé öntöttem és elnyújtottam, amikor már levált a sütőpapírról a formára helyeztem és körbevágtam. A füleket és a farkát olvasztott cukorral rögzítettem. Gyorsan és óvatosan kell készíteni, mert nagyon forró és hamar megdermed, de nagyon finom!
2009. december 31., csütörtök
Újévi malacka cukorból 2009.
Almás, fahéjas rózsák
Hozzávalók:
1 vajas tésztalap (nálam most a virslis buci tésztája)
3 alma
5 ek. cukor
2 tk. őrölt fahéj
csipet szerecsendió (nálam ez kimaradt)
1 tk. reszelt citromhéj (nálam ez kimaradt)
4 csésze víz
3 ek. cukor
2 ek. citromlé
Az almákat megmossuk, félbevágjuk, a magházakat kivágjuk. Feltesszük a vizet főni a 3 ek. cukorral és 2 ek. citromlével. Az almákat vékony szeletekre vágjuk és a forrásban levő vízbe tesszük 2 percre, csak addig, hogy könnyen lehessen hajlítani. 2 perc múlva szűrőkanállal kivesszük, majd papírtörlőre rakosgatva szárítjuk meg.
A vajas tésztát vékonyra nyújtjuk, majd ujjnyi vastag csíkokra vágjuk derelyemetszővel. Megszórjuk a cukor-fahéj-szerecsendió-citromhéj keverékkel, majd még egyszer végighengergetjük a nyújtófát rajta, hogy a töltelék ne szóródjon ki csavarás közben.
A csíkokat jobbról balra kirakjuk az almaszeletekkel úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd balról kezdve szorosan felcsavarjuk. A végét kissé nedves ujjal odacsíptetjük az oldalához, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
220 fokon sütjük 25 percig - a tepsi alá egy másik vízzel töltött tepsit tehetünk, így nem ég oda a sütemény alja - majd miután kissé kihűlt, megszórjuk porcukorral.
Virslis buci
Ez a recept E.Margit oldaláról származik: Virslis buci
Hozzávalók:
50 dkg liszt (2/3 finom vagy BL 80-as, 1/3 rétes)
1 egész tojás
1 dl kefír v. joghurt
1,2 dl tej + 2-3 ek. víz, ha szükséges
5 dkg vaj
1,5 kk. só
1,5 kk. cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő
Kenyérsütőgép dagasztotta, kelesztette.
Utána a tésztát háromfelé szedem, négyzetté nyújtom és ezt négyfelé vágom, így lesz 12 db buci ebből a tésztamennyiségből.
A virsliket nem árt egy kis meleg vízben meglangyosítani, mert nagyon ki tudja hűteni a tésztát, ha a hűtőből egyenesen a tésztába kerül és nagyon lelassítja a kelést. Még egy fél órát kelesztettem, megkentem vizezett tojássárgával és megszórtam sajttal. Forró sütőbe kb. 15-20 perc alatt megsül.
Újévi malacka és lóhere, pogi receptből 2009.
Hozzávalók:
1 dl tej,
1 kk. cukor,
25 g élesztő,
60 dkg liszt,
25 dkg Rama,
1 ek. só,
2 tojássárgája,
2 dl tejföl,
tökmag,
10 dkg reszelt sajt,
1 tojás a kenéshez.
A tejet meglangyosítjuk, majd simára keverjük a cukorral és az eltördelt élesztővel, felfuttatjuk. A Rámát elmorzsoljuk a liszttel, beleteszünk kb. 5 dkg reszelt sajtot és 5 dkg apróra tört, de még darabos tökmagot, hozzáadjuk az élesztős tejet, a sóval és tojássárgával elkevert tejfölt. Összegyúrjuk és cipót formálunk belőle. Fél óráig letakarva pihentetjük.
Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, a sütőt előmelegítjük (200°C). Lisztezett deszkán kinyújtjuk (kb. 1 cm vastagságúra) a tésztát, kiszaggatjuk, megkenjük a tetejét tojással, megszórjuk reszelt sajttal, 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
2009. december 30., szerda
Sajtos roló
Ez a recept andi1976 oldaláról való: Sajtos roló
Egy csomag bolti leveles tésztát téglalap alakúra, vékonyra kinyújtjuk. Egész tojással az egészet lekenjük, egy centi széles csíkokra vágjuk. Csíkonként szorosan egymást fedve darabolt főzőkanál nyélre, vagy roló formára tekerjük (a tojás nélküli felét tekerjük a roló formára vagy főzőkanál nyelére). Egy főzőkanálnyélből 2 db 10 – 12 cm-es darab jön ki. 20 percet pihentetjük és forró sütőben kisütjük.
Sajtkrém:
30 dkg reszelt sajtot, 4 tojássárgájával, 4 dkg liszttel, 2 dl tejjel sűrűre kell főzni és kihűteni. Ha teljesen kihűlt, akkor 10 dkg margarinnal habosra kikeverni és ízlés szerint sóval ízesíteni.
A tésztát forrón kell lehúzni a nyélről. Nyomózsákkal kell a krémet beletölteni a tésztákba úgy, hogy a két végén a krém kilátszódjon. A végeket reszelt sajtba kell mártani.
A tészta akkor nem jön le a formáról:
- ha nem sült meg a tészta
- ha nem forrón szedjük le a formáról
Ha valaki tart attól, hogy a tészta esetleg nem jön le a formáról, annak ajánlom, hogy csavarja be alufóliával a hengereket, vajazza meg és úgy csavarja rá a tésztát.
Én roló formán sütöttem a tésztákat.
Hájas rétes szilveszterre 2009.
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 1 kiskanál só, ugyanannyi porcukor, 1 tojás, 2 kanál tejföl, 1 kanál ecet és annyi víz, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk.
A tésztát 15 perc pihenés után kinyújtjuk és megkenjük a 40 dkg háj és 10 dkg liszt keverékével, majd feltekerjük, mint a beiglit. Ezután 20 perc pihenés következik, majd nyújtás, ismét 20 perc pihenés, majd nyújtás és már lehet is tölteni a tésztát.
2009. december 24., csütörtök
A házunk karácsonyi díszben 2009.
Mézeskalács kosárka 2009.
Ez a mézeskalács kosárka Csirri receptje alapján készült: Mézeskalács recept
Mézeskalács dobozok 2009.
Ezek a mézeskalács dobozok szintén Csirri receptje alapján készült: Mézeskalács recept
2009. december 23., szerda
Kréker
Ezt a receptet Max konyhájában találtam: Krékerek
(4 adag lett, 27X37 cm-es tepsiben sütve)
Hozzávalók:
500 gr liszt
240 gr víz
60 gr olíva olaj
15 gr só
1 tk. cukor
2 kiskanál szárított élesztő / 16-20 gr friss élesztő/
szóráshoz: só, szezámmag, provanszi fűszerkeverék, fokhagyma granulátum
Az állványos robotgéppel dagasztattam össze a tésztát és a sót csak akkor tettem bele, amikor kezdett a tészta összeállni.
Langyos helyen hagytam kelni 40-50 percet, majd újra átgyúrtam.
Négy részre osztom, majd nagyon kevés liszten elkezdem nyújtani. Amikor elkezd leragadni, átteszem a sütőpapírra és azon nyújtom nagyon vékonyra. Megszórom az ízesítővel és azt egy kicsit belehengergetem a nyújtófával.
Megböködöm egy villával, majd a görgősvágóval (pizza vagy derelye vágó) tetszés szerinti kis lapocskákra vágom.
Előmelegített sütőben 160-170 c°-on szép pirosra sütöm, kb. 20 perc alatt. Utána tördeljük szét darabokra és fogyasszuk jó egészséggel.
Én ételízesítővel szórtam meg a tetejét.
Beigli
Ez a recept andi1976 oldaláról való: Bejgli
A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz.
A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg-nak kell lennie, mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
A tészta hozzávalói (6 db bejglihez):
90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12,5 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2,5 dkg élesztő, 1 dkg só, 2 db tojássárgája
1 dl hideg tejszín és kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben. A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod, akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie.
A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.
Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát.
Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni!
A titkok: A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli, akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen, de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva, akkor túlkel.
Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen!
Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!
Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.
Mák vagy dió töltelék (6 db bejglihez):
85 dkg mák vagy dió, 50 dkg kristálycukor, 15 dkg zsemlemorzsa
mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
0,5 liter víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni és utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókat. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
Gesztenyés töltelékkel: 1 bejglihez egy 25 dkg-os gesztenyemasszát kell számolni, amit lazítani kell egy kis rummal vagy rumaromával annyira, hogy ne legyen túlzottan lágy! Ízesíteni vaníliás cukorral és aki szereti esetleg reszelt narancshéjjal is lehet.
Én csak diós beiglit készítettem, most valahogy senkinek sem kellett a mákos. Teljesen a fenti recept leírását követtem és ilyen gyönyörű mintás lett a beigli. Annyi eltérés azonban volt, hogy a diós töltelékből kihagytam az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat és az őrölt szegfűszeget. Nálunk ez a fűszerezés nem annyira megy.
2009. december 19., szombat
Hókifli
Hozzávalók:
1 kg liszt, 40 dkg zsír, kicsi szódabikarbóna, kicsi só, 1 dkg élesztő 1 dl tejben futtatva pici cukorral, 1 dl tejföl
Jól kidolgozzuk, pihentetjük, majd ujjnyi vékonyra kinyújtjuk és fánkszaggatóval kiszúrjuk. Tetszés szerint megtöltjük és felsodorjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve megsütjük. Még melegen meghempergetjük vaníliás porcukorban.
Mi sütésálló lekvárral szoktuk megtölteni.
Csokoládé labdák
Hozzávalók:
20 dkg étcsoki
7 ek. vaj (kb. 20 dkg)
11 dkg cukor
3 tojás
1 tk. vaníliakivonat
20 dkg liszt
3 dkg kakaópor
fél tk sütőpor
csipet só
Elkészítés:
A csokit a vajjal olvasszuk össze, le a tűzről, majd adjuk hozzá a többieket – a tojásokat egyenként. Keverjük jól ki, ez egy nagyon lágy tészta lesz. Kb. 1 órára tegyük a hűtőbe, addig megköt annyira, hogy lehessen formálni. Gyúrjunk belőle 40 gombócot, ezeket forgassuk meg jól porcukorban (ehhez 17 dkg-ot ír pluszban a recept, de szerintem 10 is bőven sok). Elvileg vizes kanállal kéne kivenni őket a cukorból, de én nem cifráztam és lám, így is rajta maradt! Tegyük a gömböket sütőpapíros tepsibe – valamennyire távol, bár annyira nem hasal el.
160 fokon kell sütni 10-15 percig, én kb. 13-ig hagytam bent és olyan nagyon fini omlós lett, hogy csak na! És ami a a legjobb: másnapra is tökéletesen ugyanolyan maradt!
Fontos: étcsokiból kell készíteni, mert a tejcsokitól nem marad meg a szép formája!!!
Kuzsu már csak 10 dkg vajat ajánl hozzá.
Én is 10 dkg vajat tettem bele. Egy napig állt a hűtőben, így volt elég ideje megszilárdulni. Amikor a labdácskák már készen sorakoztak a tepsin, elölről kezdtem és az összeset újra megforgattam a porcukorban.
Ischler
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája, tölteléknek lekvár, bevonatnak olvasztott csokoládé.
Elkészítés:
A lisztet nagyon gyorsan összemorzsoljuk a hideg vajjal. (Praktikus a vajat apróbb kockákra vágni és úgy adni a liszthez.) Minél gyorsabban dolgozva a porcukorral és a tojássárgájával egybegyúrva a lisztes morzsát, sima tésztát gyúrunk, amit hűtőgépben kb. egy órát pihentetünk.
A tésztát ezután lisztezett deszkán 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 10-12 perc alatt 170-180 fokos sütőben megsütjük.
A megsült korongokból kettőt-kettőt barack- vagy málnalekvárral összeragasztunk. A süteményeket olvasztott csokoládéval vonjuk be.
Én szamóca lekvárral ragasztottam össze.
2009. december 18., péntek
Mézes puszedli
3 tojássárgáját és 1 egész tojást kikeverünk 15 dkg porcukorral.
25 dkg mézet és 5 dkg zsírt meglangyosítunk, hogy folyós legyen. Én egyben tettem be őket picikét a mikróba.
A folyós mézet + zsírt is a nagy tálba öntjük a tojásos keverékhez. Belekavarunk 4 evőkanál tejfölt és a fűszereket, tetszés szerint. Én tettem hozzá 2 teáskanál vaníliás cukrot, másfél teáskanál őrölt fahéjat, fél teáskanálnyi őrölt szegfűszeget és ugyanannyi őrölt gyömbért.
60 dkg liszthez hozzákeverünk 2 teáskanál szódabikarbónát, utána ezt a lisztet hozzádolgozzuk a kikevert folyékony alkotórészekhez.
A tésztát betesszük pihenni a hűtőbe. Másnapra kellően szilárd, formázható lesz!
A sütés: golyócskákat formálunk. Viszonylag egyformák lesznek, ha egy teáskanállal szedegetjük a tésztamasszát. 160-170 fokon 10-12 perc alatt megsül.
Hab: A kimaradt 3 db tojásfehérjéből habot verünk, 25 dkg porcukorral tovább verjük. (A cukrászmester tanácsa: 1 tojásfehérjéhez 9 dkg cukor.) Most lehet a habba a forró puszedliket beleforgatni, utána sütőpapírra szedni, szárítani.
Én először az alapmázba hempergettem egy adagot (3 tepsivel lett, összesen 90 db). Utána a maradék mázat elfeleztem. Az egyik részbe belereszeltem egy narancs héját, a másikba kevertem kakaóport meg fahéjat. A barna mázból maradt egy kevés, azzal megcifráztam néhány fehéret. Lehetne a mázba kókuszreszeléket is tenni, vagy kókuszt és kakaóport, vagy csak fahéjat, vagy reszelt citromhéjat. Úgy könnyű a díszítés, ha mély, de kis alapterületű tálban van a máz.
Én a puszedli tésztájából kihagytam az őrölt gyömbért. Én 70 db puszedlit készítettem ebből a mennyiségből. Ha kettő puszedlit lekvárral összeragasztunk és csokival bevonjuk, akkor bombit kapunk.
Most nem habbal vontam be, hanem CsillagViki ötlete alapján cukormázzal: Mézes puszedli
A puszedlik tetejére: fél kiló porcukor, 1 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor, esetleg néhány cukorgyöngy.
A bevonathoz a fél kiló porcukrot két részre osztjuk. Az egyik részbe belekeverjük a kakaóport. Mindkét tál porcukorba apránként, szinte cseppenként forró vizet öntünk, éppen annyit, hogy a cukormáz jól keverhető legyen, de ne folyékony. A vízzel a cukrot jól kikeverjük. (A vizet azért kell nagyon óvatosan adagolni, mert nagyon kevés kell, nagyon hamar túl folyóssá válik a cukormáz!)
2009. december 6., vasárnap
Mézeskalács házikó 2009.
Ez a mézeskalács házikó ismét Csirri receptje alapján készült: Mézeskalács recept
Napraforgó kalács
Egy kicsit változtattam a recepten, most azt írom le ide:
Hozzávalók:
15 gr olaj, 10 gr só, 115 gr cukor, 60 gr vaj, 270 ml tej, 2 db tojássárgája, 440 gr sima liszt (BL55), 220 gr rétesliszt, 3 dkg friss élesztő és egy tojás felverve a kenéshez.
A lapokat kb. 6 dkg margarinnal kentem meg pluszban.
A hozzávalókat kenyérsütőgépbe pakoltam és hagytam, hogy jól összedolgozza, kb. 20 perc alatt. Utána kelesztőtálba tettem a tésztát és hagytam jól megkelni. Amikor megkelt, akkor megformáztam napraforgó állásúra.
A formázás ugyan olyan, mint a napraforgó kenyérnél: Napraforgó kenyér