2011. augusztus 22., hétfő

Egér torta Dominik 4. szülinapjára

Dominik 2007. szeptember 05-én született, de 2011. augusztus 20-án előrehozva megtartottuk a 4. szülinapját. Egér torta készült neki, piskóta alap, citromos krém, pillecukor bevonat.
Az ötletet Adryenn konyhájában találtam:
itt


Hozzávalók:
8 tojásból piskótát sütöttem 26 cm-es kerek tortaformában (8 tojás, 8 ek. cukor, 8 ek. liszt, szalagáré)

Krém elkészítése:
5 ek. lisztet, 1/2 l. rizstejjel megfőztem és kihűtöttem. Közben 25 dkg Liga margarint kikevertem 20 dkg porcukorral, majd hozzákevertem a lisztes tejhez. Ízlés szerint kicsavart citrom levével ízesítettem.

A piskótát 3 részre vágtam, megtöltöttem a krémmel. Tetejére pillecukros bevonat készült. Az egerek szintén pillecukorból lettek megformázva.








Foci torta Tomika 12. szülinapjára

Tomika 1999. augusztus 31-én született, de 2011. augusztus 20-án előrehozva megtartottuk a 12. szülinapját. Foci torta készült neki, piskóta alap, dobostorta krém, marcipán és pillecukor bevonat.


Hozzávalók:
A piskóta alaphoz:
3 db 3 tojásos piskótát sütöttem (3 tojás, 3 ek. cukor, 3 ek. liszt szalagáré)

A labdához:
2 darab 3 tojásos piskóta lapot sütöttem kb. 30x30 cm-es tepsiben. Amint kisültek feltekertem a piskótákat.

Krém:
6 tojás

30 dkg porcukor

30 dkg étcsokoládé

30 dkg Liga margarin

1 cs. vaníliás cukor

3 ek. kakaópor (Szerencsi)


A krémet vízgőz fölött készítettem el. Egy edénybe vizet forraltam és a tetejére tettem egy másik edényt, amibe felütöttem a tojásokat, hozzáadtam a cukrot, a vaníliás cukrot és besűrítettem, majd hűtöttem. Közben a csokit is megolvasztottam vízgőz fölött, majd hozzáadtam a kakaóport. A majdnem kihűlt tojáskrémet összekevertem az olvasztott csokival és a végén kihabosítottam a margarinnal.


A torta összeállítása:

Tányérra helyeztem az első piskóta lapot, megkentem egy adag krémmel. Erre jön a második piskóta lap, melyre szintén krém kerül, legfelül pedig a harmadik piskóta. A tortát vékonyam megkentem krémmel és zöldre színezett marcipánnal vontam be.

A foci labdához a 2 piskóta tekercset vékonyan megkentem a csokikrémmel, ismét betekertem és eldaraboltam. Egy kis műanyag edényt folpackkal kibéleltem, körbe kiraktam a tekercsekkel a csokikrémmel rétegezve. Néhány órára hűtőbe tettem. A hűtőből kivéve kiborítottam a műanyag edényből, lehúztam róla a folpackot és vékonyan bekentem csokikrémmel.
Pillecukorból készült bevonóból szabályos ötszögeket és hatszögeket vágtam ki és focilabdára mintázva elkészítettem a labdát.
A labdát "marcipánfűvel" vontam körbe. Mi mindenre használható a fokhagymatörő??? :o) És kész a focitorta.








Zala kocka

Ezt a receptet itt találtam: http://sutisnene.blogspot.com

Hozzávalók:
kakaós piskótához:
5 tojás
13 dkg cukor
8 dkg liszt
2 dkg kakaó (Szerencsi)
2 ek. olaj
1 cs. sütőpor

sárga piskótához:
3 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
1 ek. olaj
1/2 cs. sütőpor

krémhez:
5 dl rizstej
2 cs. csokoládé puding (byodo)
20 dkg cukor
3 tojás sárgája
25 dkg Liga margarin

Kakaós piskóta elkészítése:
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk az étolajat és még egy kicsit verjük a habot. Utána hozzáadjuk a tojássárgákat és a sütőporral, kakaóval elkevert lisztet. A piskóta masszát kétfelé vesszük és 2 lapot sütünk belőle papírral bélelt tepsiben (kb. 30x30 cm).

Sárga piskóta elkészítése:
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk az étolajat és még egy kicsit verjük a habot. Utána hozzáadjuk a tojássárgákat és a sütőporral elkevert lisztet. Papírral bélelt tepsiben (kb. 30x30 cm) egy lapot sütünk belőle.

Krém elkészítése:
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzátesszük a pudingport és a tejet és lassú tűzön állandó kevergetés mellett megfőzzük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a margarint is.

A tészta összeállítása:
Alulra kerül az egyik kakaós lap, rákenünk egy adag krémet. Erre jön a sárga lap, rákenünk egy adag krémet. Legfelülre kerül a másik kakaós lap, melyet vékonyan megkenünk krémmel. A tetejét villával mintázzuk és minden szelet süti tetejére nyomunk egy kis virág krémet + fehér gyöngy.

Egy napra hűtőbe kell tenni, hogy jól összepuhuljon.

Konyakmeggyes szelet

Ezt a receptet itt találtam: http://nassolo.blogspot.com


Hozzávalók:
Sárga piskóta:
6 tojás
6 ek. cukor
6 ek. liszt
csipet szalagáré

Kakakós tészta:
30 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
1 ek. kakaópor (Szerencsi)
5 dkg cukor
5 dkg Liga margarin
2 tojás sárgája
1 dl tej

Töltelék:
4 ek. liszt
5 dl rizstej
25 dkg Liga margarin
20 dkg porcukor
konyakmeggy aroma
1 üveg magozott meggy

Csokimáz:
2 tojásfehérje
12 dkg porcukor
2 ek. kakaópor (Szerencsi)
5 dkg Liga margarin

A piskótát a szokásos módon elkészítjük a hozzávalókból kb. 30x30 cm-es tepsiben, majd a kihűlt tésztát 2x2 cm-es darabokra vágjuk.

A kakaós tésztához a hozzávalókat rugalmas tésztává összedolgozzuk, majd 2 lapot sütünk belőle kb. 180 fokos sütőben, kb. 10 perc alatt.

A krémhez a lisztet és a tejet csomómentesre keverjük, lassú tűzön állandó keverés mellett besűrítjük és kihűtjük. A margarint kikeverjük a porcukorral és hozzáadjuk a kihűlt lisztes tejhez. Konyakmeggy aromával ízesítjük és a végén belekeverjük a lecsöpögtetett meggyet is.

Az összedarabolt piskótát lazán elkeverjük a krémmel.

Az egyik kakaós tésztát tálcára tesszük, megtöltjük a meggyes krémmel, melyet befedünk a másik kakaós tészta lappal.

Tetejére csokimáz kerül:
a tojások fehérjét gőz fölött felverjük, majd a kakaót és a szobahőmérsékletű margarint is hozzáadjuk. Egyenletesen bevonjuk a tésztát és dermedni hagyjuk.


2011. augusztus 19., péntek

Boszorkányhab

Ezt a recept TücsökBogár blogján találtam.


Hozzávalók:
4 tojásfehérje
4 ek. porcukor
25 dkg málnavelő
csipet só

A tojásfehérjéket egy csipet sóval félkemény habbá verjük, majd folyamatos habverés mellett evőkanalanként a porcukrot is hozzá adagoljuk és kemény habbá verjük. Végül hozzáforgatjuk az előzőleg megturmixolt, átpaszírozott málnavelőt és poharakba szedjük.