2011. január 14., péntek

Mini lekváros bukta

Ezt a buktát az NLC Sütik-képpel fórumon találtam, a 67281-es hozzászólásban illeskrisz írta be. Nagyon megtetszett a formázás, a gyerekek díjazták is :o)



Hozzávalók:
Tészta: 3 dl langyos tej, 35 dkg finom liszt, 15 dkg rétesliszt, 3 dkg élesztő, 3 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, 2 evőkanál olvasztott margarin

Töltelék: kb. 25 dkg sütésálló lekvár

Kenéshez: 1 tojás sárgája

Elkészítés: Minden hozzávalót kenyérsütőgépbe pakoltam az olvasztott margarin kivételével és elindítottam a dagasztó programot. Amikor a tészta már elég szépen összeállt, hozzáadagoltam apránként a 2 evőkanál olvasztott margarint is. Amikor a gép összegyúrta a tésztát, kelesztőtálba tettem és megkelesztettem. Mikor megkelt, lisztezett asztalon kb. 30 cm-es sugarú körré nyújtottam és fánkszaggatóval 25 db kört szaggattam ki. Mindegyik közepébe kb. diónyi nagyságú süthető lekvárt tettem. Alul összecsíptem a tésztát, gombócokat formáztam belőlük. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kibéleltem sütőpapírral és egymás után belerakosgattam a bukta gombócokat úgy, hogy minden gombóc oldalát megkentem olvasztott margarinnal. Ez azért szükséges, mert így sülés után könnyen szétválnak a buktácskák. Ezután a tojás sárgájával lekentem a buktákat, majd kb. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütöttem.





2011. január 9., vasárnap

Szerb pogácsa

Egy ideje már nézegettem ezt a gyönyörűséget. Tudtam, hogy meg kell sütnöm, végül EVE and APPLE blogjáról sütöttem meg. Eredeti recept itt található.
A neve csalókás, mert igazából ez egy kenyérféleség, méghozzá különlegesen finom.


Ide most úgy írom le, ahogy én készítettem:

Hozzávalók:
2 dl tej
1 dl víz
35 dkg sima liszt
15 dkg rétes liszt
1/2 cs. sütőpor
1 teáskanál cukor
1 evőkanál só
2,5 dkg élesztő


A fenti sorrendben kenyérsütőbe tettem a hozzávalókat, majd kb. 20 perc alatt szép sima, rugalmas tésztát dagasztattam a géppel. Utána kelesztőtálba tettem a tésztát, 20 perc múlva átgyúrtam, majd megvártam míg fellöki a kelesztőtál tetejét, vagyis megkelt. Utána vékony téglalap formára kinyújtottam, megkentem 10 dkg olvasztott margarinnal és jó szorosan feltekertem, mint a beiglit. Ezt a tekercset 6 darabba vágtam, majd egy 22 cm-es tortaformát kibéleltem sütőpapírral és elhelyeztem benne a tekercs darabokat (egyet középre, a többit köré, nem kell túl szorosra, úgyis nőni fognak sülés közben). A tetejét lekentem felvert tojással és megszórtam szezám maggal és kb. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 70 percig sütöttem.

kelesztés előtt

megkelt a kenyér





2011. január 1., szombat