2010. július 20., kedd

Málnás fagyi

A neten rengeteg jobbnál-jobb fagyi recept található. Sokat elolvastam, végül ezt hoztam össze:



Hozzávalók:
280 gr natúr joghurt (danone)
70 gr málnavelő
70 gr porcukor
2 dl hulala cukrozatlan tejszín


Elkészítés:
A megmosott málnát összeturmixoltam és szitán áttörtem a magok miatt. A nagyobbik fiam ugyanis semmi "magosat" nem eszik meg.
Egy edényben a nat
úr joghurtot összekevertem a porcukorral és a málnával habverő segítségével, majd ebbe a joghurtos keverékbe óvatosan beleforgattam a kemény habbá vert tejszínt és mindezt beleöntöttem a fagyigépbe. A gép kb. 35 percig dolgozott, utána még kb. 10 percre a fagyasztóládába tettem a kész fagyit és csak utána tálaltam.

Egy jó kis Clatronic gép, munka közben.





2010. július 17., szombat

Nutellás, forró csokis csiga és lekváros bukta

Ezeket a péksütiket nagyon gyakran készítem. Mind a kettő nagyon finom és általában ha az egyik készül, akkor a másik is. A mai nap azért különleges, mert borzasztó meleg van, de mivel a fiúknak megígértem, ezért bekapcsoltam a sütőt :o) És nem fáztam ...


A bukta receptje már le van írva a blogban, itt található.




A kakaós csiga receptje szintén le van már írva a blogban, itt található.

A töltelék viszont más lett. Délelőtt bevásároltunk, de kakaót elfelejtettünk venni. De mivel megígértem a kakaós csigát, ezért sütni is kellett, persze nem kakaóval. A megkelt tésztát vékonyra nyújtottam, megkenten nutellával jó vastagon és forró csokival megszórtam, ugyancsak vastagon. Így tekertem fel. Minden másban megegyezik a már előzőleg leírtakkal. Így is szuper finom lett.




2010. július 12., hétfő

Ribizliszelet

Ez egy nagyon régi recept, de minden évben előkerül :o)
Nagyon finom a nyári hőségben.



Hozzávalók:
40 dkg liszt

20 dkg margarin

14 dkg porcukor

6 tojás sárgája


40 dkg porcukor

6 tojás kemény habja
50 dkg ribizli

Elkészítés:

A lisztet, margarint, a cukorral kikevert tojás sárgákat összegyúrjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe (gáztepsi méretű) téve félig megsütjük, kb. 10-15 perc.
Közben a tojások fehérjét kemény habbá verjük a porcukorral és összekeverjük a ribizlivel. A félig megsült tésztára tesszük és készre sütjük.





2010. július 10., szombat

Gyümölcsös lepény

Ez a recept még a Nagymamámtól származik.
Nagyon, de nagyon finom!




Elkészítés:
10 dkg zsírt keverjünk el 4 púpozott evőkanál porcukorral, tegyünk bele 1 egész tojást, 30 dkg lisztet, amit fél cs. sütőporral elkevertünk és kevés tejjel állítsuk össze lágy tésztává.

Tegyük papírral bélelt tepsibe (kb. 38x22), szórjuk meg zsemlemorzsával, tegyünk rá 1 kg gyümölcsöt. A legfinomabb meggyel!
3 dl tejfölbe keverjünk el 20 dkg porcukrot és 2 evőkanál grízes lisztet. Ezt kenjük rá a gyümölcsre.
Szép pirosra süssük meg.



2010. július 3., szombat

Hongkongi molnárka

Ez egy nagyon mutatós és finom édes kelt süti. Kellemes vaníliás ízű és nagyon különleges. A receptet itt találtam.




Egy nagyon kicsit változtattam a recepten:

Hozzávalók:
230 g meleg víz
1 tojás

1 tk. só

400 g liszt BL-55

100 g rétesliszt

8 g vaníliás pudingpor

20 g tejpor
2 dkg élesztő
100 g kristálycukor

75 g olvasztott margarin


Tetejére:

1 tojás sárgája

szezámmag


Mexikói díszítés:

50 g puha margarin

20 g porcukor

45 g finomliszt


Elkészítés:

A fenti hozzávalókat - a margarin kivételével - kenyérsütőgép üstjébe tesszük és kb. 30 perc alatt szép, sima kelt tésztát dagasztatunk belőle. Az olvasztott margarint csak a dagasztás utolsó 10 percében adjuk hozzá.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk. 10 db kb. 100 g-os labdacsokra osztjuk és letakarva
10 percet kelesztjük.

A tésztagolyót ovális lappá nyújtjuk, keskenyebb részénél fogva feltekerjük úgy, hogy a hajtás vége alul maradjon. Sarkait összecsípjük és alányomjuk.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. Letakarva kb.
45 percig kelesztjük.

Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra.
Elkészítjük a mexikói díszítést: kikeverjük a hozzávalókat. Fontos, hogy a margarin csak puha legyen és ne olvadt! Nyomózsákba vagy kis zacskóba töltjük.
Egy tojás sárgájával lekenjük a bucikat. Szezámmagot szórunk a tetejükre.
A mexikói díszítéshez a nyomózsákba töltött vajkrémből 3-3 sávot nyomunk mindegyikre.
Én gőzős sütőben villanysütőben sütöttem a középső sütősínen kb. 17 percig.