2009. november 30., hétfő

Adventi koszorú 2009.

Az első mézeskalácsozás 2009-ben.


Ez az adventi koszorú szintén Csirri receptje alapján készült: Mézeskalács recept

2009. november 25., szerda

Napraforgó kenyér

Szép is, finom is! Az íze átmenet a sós kalács és a kenyér között.

Sok blogon olvastam erről a kenyérről, de végül illeskrisz napraforgó kenyerét választottam: Napraforgó kenyér

Hozzávalók:

60 dkg finom liszt, 10 dkg rétes liszt, 3 ek. burgonyapehely, 4 dkg élesztő, 1/2 dl langyos tej, 3,5 dl langyos víz, 1 mokkáskanál sikér, 1 tojás, 1 dl olaj, 1 kk. cukor, 2 kk. só.

Kb. 8 dkg olvasztott vaj, szezámmag, napraforgómag vagy dió.

A tejben csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A kétféle lisztet összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a cukrot és a sót, beleütjük a tojást. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez a sikért, az olajat, a langyos vizet és a felfutott élesztőt. Ezután közepesen kemény kenyértésztát gyúrunk belőle. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától. Bevallom őszintén, én géppel szoktam csinálni, úgy nem olyan fárasztó.....Ezután liszttel meghintjük, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára tesszük és elfelezzük a tésztát. Az egyik fél tésztát félre tesszük, majd később dolgozunk vele. A másik fele tésztát öt egyenlő részre osztjuk, mindegyikből szép zsemle formát gyúrunk. 4 gombócot kinyújtunk egyenként, kb. 22 cm átmérőjű körré és olvasztott vajjal megkenjük őket. Szépen egymásra helyezzük a vajas lapokat. Az ötödik lapot is kinyújtjuk, de ezt egy kicsit nagyobbra és ezzel borítjuk be a vajas tésztakorongokat. Sütőpapírral bélelt, sütőlemezre áttesszük. Csillag alakban bevágjuk a tésztát és a háromszögeket kihajtjuk. Ezek lesznek az alsó szirmok.

Ha minden háromszöget kihajtottunk, akkor középen marad egy szabályos üres kör. Ide fog kerülni a másik adag tésztánk. A másik adag tésztát 6 részre osztjuk, egy gombócot félre teszünk és ugyan úgy járunk el, mint előzőleg, csak itt kisebb köröket nyújtunk, kb. 14 cm-eseket. Nyújtunk-vajazunk és az utolsó lapot szintén nagyobbra nyújtjuk és betakarjuk vele a kisebb tészta korongokat. Óvatosan behelyezzük a kisebb tésztacsomagot a virágunk közepére. Szintén bevágjuk, de arra figyeljünk, hogy a kisebb szirmok, amiket most hajtogatunk, két nagyobb szirom közé essen.....

A megmaradt 1 tésztagombócot a virág közepére tesszük.

Tojássárgájával lekenjük a kenyeret, a közepére aprított diót vagy napraforgó magot szórunk, a szirmokra pedig szezámmagot. 180-200 C-on, kb. 35-45 perc alatt pirosra sütjük.

Én mindent kenyérsütőgépbe tettem és nekem elég volt 3 dl langyos víz.

Egészségnevelési napra készült az iskolába 2009.11.28.

2009. november 17., kedd

Békebeli főtt kifli

Igazi "békebeli" íze van!

Ezt a receptet illeskrisz oldalán találtam: Békebeli főtt kifli

Hozzávalók:

60 dkg liszt (fele sima liszt, fele rétes liszt)
2 kk. só
1/2 kocka friss élesztő
1 kk. cukor
1 dl olaj
3 dl tej vagy víz (tejes avagy vizes kifli, ízlés szerint)

A langyos vízben elkeverem a cukrot és az élesztőt. Megszórom a tetejét egy kanál liszttel és hagyom 5 percig habzani. Közben a liszteket és a sót egy tálba öntöm. A megkelt kovásszal elkezdem dagasztani. Amikor nagyjából elvegyült, hozzáadom az olajat. Liszttől függ a folyadék mennyiség, kemény tésztává dagasztjuk. Ezután jól lezárom/letakarom és huzatmentes helyen felejtem 45 percre.

Ekkor deszkára borítom, kissé lelapítgatom és felvágom 12 egyenlő részre. Egyesével kinyújtom kerek lapokká, mint a pizzát, kb. 3 mm vastagra. Majd felcsavarom jó szorosan. A tenyerem alatt kétszer átgörgetem, hogy szorosan zárjon. Amikor az összessel végeztem, letakarom őket a lisztezett deszkán, legalább két konyharuhával.

45 perc múlva megnézem és ha jól megnőttek és kissé repedeznek, akkor odateszek egy 4 literes lábosba vizet főzni. 4 liter vízhez 1 kk. cukrot kell tenni. A cukortól lesz a végeredmény szép barna, de az ízén egyáltalán nem lehet érezni.
A sütőt előmelegítem.

Amikor a víz majdnem forr, akkor egyesével beleteszem a kifliket. Nem süllyed le, hanem a víz tetején úszik, ezért, amint a vízben van, kiveszem alóla a lapátot és lenyomom vele a víz alá 5-6 másodpercig. Utána gyorsan kiveszem és rögtön az (olajozott, vagy sütőpapírral bélelt) tepsire teszem. Nőni már nem nagyon fognak, talán 10 %-ot, mert a vízben gyorsan dagadnak.

Forró sütőbe tolva pirosra sütjük.

Én a fenti hozzávalókból kenyérsütőgépben tésztát dagasztottam, majd kelesztettem. Amikor megkelt, kiborítottam egy lisztezett munkalapra, majd 12 részre osztottam és egyesével kis kör alakúra nyújtottam őket, majd feltekertem. Ezután letakarva 1 órát keltek.
Amikor megkeltek, akkor egy lábasban felmelegítettem 4 l vizet 1 kk. cukorral, majd a kifliket (forrás előtt) egyesével beleengedtem és a víz aljára lenyomva tartottam 6 másodpercig, majd kivettem és sütőpapírral bélelt tepsin sütöttem.

Kakaós csiga

Sokkal finomabb a boltinál!

A hozzávalókat kenyérsütőbe tettem, ami dagasztotta és kelesztette a következő sorrendben:

2 dl langyos tej + 4 evőkanál
2 tojás
10 dkg olvasztott vaj
50 dkg liszt
a liszt közepébe mélyedést készíteni, amibe belemorzsoljuk a 1/2 csomag élesztőt (nem kell futtatni),
az élesztőt betakarjuk a liszttel
a liszt egyik végébe tesszük a 10 dkg cukrot,
a másik végébe a csipet sót (ugyanúgy, mint kenyérsütésnél)

elindítjuk a kenyérsütőt, normál (1-es) program, kisebb súly és mielőtt sütni kezdené, kivesszük a tésztát

Töltelék:
1 teavaj olvasztva (10 dkg) és még kicsi olaj
4,5 evőkanál cukor
4,5 evőkanál kakaópor
3 csomag vaníliás cukor
4,5 evőkanál nutella

Összekeverem őket, sűrű, de folyékony massza lesz belőle.
A tésztát lisztezett deszkára teszem, jó nagy téglalap alakra nyújtom, rákenem a kakaós masszát és feltekerem.
2 centis karikákra szeletelem, tepsiben még fél órát kelni hagyom. Mielőtt beteszem sülni, megkenem a csigák tetejét pici étolajjal.
200 fokon kb. 10 percig sütöttem.

2009. november 15., vasárnap

Félbarna kenyér

Jelenleg ez a mi mindennapi kenyerünk!

Az alapötlet Limarától származik, nála "Tk. gépi kenyér" néven szerepel: Tk. gépi kenyér

Ezen változtattam egy kicsit. A liszteket megvariáltam és kenyérsütőgép helyett jénaiban sütöm villanysütőben.

Ide most azt írom le, ahogy én készítem:

• 1,6 dl víz
• 120 g joghurt
• 1 tk. só
• 1 ek. olaj
• csipet aszkorbinsav
• 1 ek. burgonyapehely
• 13-15 dkg
öregtészta
• 24 dkg sima liszt
• 10 dkg rétes liszt
• 10 dkg teljes kiőrlésű liszt + 1 tk. sikér
• 1 tk. cukor
• 1,2 dkg élesztő

Ezeket a hozzávalókat kenyérsütőgépbe pakolom és hagyom, hogy jól összedolgozza, kb. 20 perc alatt. Utána kelesztőtálba teszem a tésztát, de előtte átgyúrom kicsit, majd 15-20 perc múlva ismét átgyúrom és utána addig hagyom a kelesztőtálban, míg fel nem löki a tetejét.

Ekkor megformázom és sütőpapírral bélelt jénaiba teszem. Hagyom, hogy jól megkeljen. Ekkor langyos vízzel átkenem a kenyeret és a jénai tetejét is megvizezem, majd megy az előmelegített sütőbe és kb. 50 perc alatt készre sütöm.

Ha megsült, akkor leveszem a jénai tetejét, hideg vízzel átkenem a kenyeret és hallgatom, ahogy cserepesedik.

2009. november 12., csütörtök

Diós buborék kalács

A dió bárhol felbukkanhat!

Ez a recept Limarától származik, nála "Mákos buborék kalács" néven található: Mákos buborék kalács

Hozzávalók:
14 dkg tej
12,5 dkg tejszín
1 kisebb tojás
6 dkg cukor
1 ek. burgonyapehely
csipet aszkorbinsav
csipet só
30 dkg finom liszt
15 dkg BL 80 liszt
2 dkg élesztő


Szokásos módon a gépre bíztam a dagasztást, majd kelesztőtálban kelesztettem 45-50 percig.

A tölteléket csak ekkor készítettem el, mivel sütőpor is van benne, nem akartam, hogy hamarabb beinduljon.

Töltelék:
15 dkg darált mák
15 dkg finom liszt
15 dkg porcukor
8 dkg olv. vaj
1 dl tej
0,5 dl friss narancslé (vagy tej)
1 narancs (citrom) reszelt héja
2 tk. sütőpor
csipet fahéj
A hozzávalókat összekevertem egy tálban.

A megkelt tésztát kiborítottam, majd 16 egyforma darabba osztottam. Én szeretem, ha tényleg egyformák, ezért pontosan megmértem őket. A tésztákat kis gombócokká igazítottam. Egyesével kör alakúra húzkodtam őket, kb. 2-3 mm vastagra, majd a közepükre tettem egy-egy kanál tölteléket. A töltelék felett óvatosan összehúztam, majd össze is csíptem a tésztát, igyekeztem jól lezárni.

A nagy méretű doboz formát kibéleltem sütőpapírral, majd az aljába tettem 8 gombócot egymástól kicsit elcsúsztatva. A második sor gombóc jött a tetejére úgy, hogy ne pont az alatta lévőre kerüljön, hanem az alatta lévő kettő közepére. Egy vastagabb ruhával letakarva kelt egy órán keresztül. Ezután lekentem tojással, majd megszórtam egész mákszemekkel.

170-180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 40 percig. 10-15 perc után a tetejét egy alufólia darabbal leborítottam, különben a villanysütőben nagyon megég. Rácsra téve hagytam kihülni.

Nagyon mutatós volt, minden szeletnél máshol bukkant fel a máktöltelék.

Én annyit változtattam a recepten, hogy mák helyett dió lett a töltelék és a töltelékből kihagytam a narancsot, a narancslevet és a fahéjat.